1. kolo Podlipanské ligy - Horní Kruty

05.05.2014 18:21

Sice pozdě, ale přece dodávám zprávu o sobotních závodech 1. kola Podlipanské ligy, konaných na fotbalovém hřišti mezi Horními a Dolními Krutami. Po pátečním odpoledním propršeném "treninku", jehož jediným přínosem byla uklizená avie a několik dalších čárek na lístku u pípy v hasičárně, jsme se počasí, předpovídaného na sobotní den, docela obávali. Když prší a je teplo, tak se to dá, když je zima ale neprší, tak se to taky dá, ale když měla být zima, mělo pršet a ještě ke všemu měl foukat vítr ... do toho se asi nikomu moc nechtělo. Naštěstí v Krutech poručili větru i dešti a tak nás přivítala pouze zima. Asi i díky té zimě se soutěž stihla, pro nás nováčky v soutěži velmi překvapivě, v perfektně rychlém čase.

    Tři plata, Tři kádě, dvakrát dva terče, jedna časomíra a jeden startér - to byla výbava pořadatelů této soutěže. Na Podlipanské lize nejspíš věc zcela normální, ale pro nás, odochovance jiných soutěží, věc zcela nevídaná. K tomu však musím bez debat doplnit, že vše fungovalo, nikde se nic nezadrhávalo, na nic se nikde nečekalo, všechno rychle ubíhalo a zmrzlý divák měl stále na co koukat. Jako doprovodný program k hasičské soutěži byl na okolních silnicích uspořádán cyklistický závod. Nebo že by hasičská soutěž byl doprovodný program k cyklistickému závodu? :) Těžko říct, ale v Krutech se v sobotu rozhodně nenudili.

    To by tak na úvod stačilo a teď už opravdu k soutěži.
Podlipanská liga se běhá na dvě kola, v případě využití dvou základen se každý pokus odbíhá z jiného plata. Počítá se rychlejší z obou kol. Okolí obou základen bylo bohužel hodně podmáčené, což bylo po pátečním odpoledním a večerním dešti a celodenním zalévání vodou ze savic zcela očekávané. I tak ale bylo k vidění několik chyb vzadu na koši a hlavně na sání. Se sáním jsme v prvním pokusu trošku zápasili i my, kde spojení savic neklaplo hned napoprvé. I přes tento nedostatek šla voda dopředu tak akorát, neboť k nástřikové čáře chyběly proudařům ještě necelé dva metry. Protože týmy před námi ani po nás své pokusy v prvním kole zcela neukočírovaly - tu nezapojený nebo nezavřený rozdělovač, tu nezapojená proudnice, tu a tam chyby na koši, ujali jsme se s časem 20,94 průběžného vedení. To nás sice potěšilo, ale věděli jsme, že ostatní týmy - domácí, Jindice, Červený Hrádek a zejména Horní Měcholupy mohou klidně zaběhnout pod 20s.

    Do druhého kola šli všichni na plno, nekteří ještě více. Několikrát nám zatrnulo, protože dobře roztažené vedení a rychlý nástřik jednoho z proudařů pozastavil stopky pod hranicí našeho času z prvního kola. Ve všech (myslím že ve dvou) však druhý proudař svůj boj s terčem nezvládl tak rychle jako jeho kolega a nám tak spadlo do klína vítěztví za pokus z kola prvního. Ve druhém kole jsme se totiž ani my nevyvarovali zádrhelu, konkrétně na koši a útok byl tak sice krásně roztažen, ale byl pomalý - konkrétně 21,57. Na druhém místě se umístili Jindice, které dobře známe z Kutnohorské ligy (také oni nás párkrát porazili) s časem 21,50. Čas pouze o 1 desetinu sekundy rozdílný, tedy 21,51 zaběhli Hornoměcholupští. Myslím, že mají příště Jindicím co vracet. 

    Červený Hrádek - účastník KHL přijel do Horních Krut jen na závodní trenink, 23,64 a 23,34 jsou časy sice vyrovnané, ale na Podlipanskou ligu celkem pomalé. Se sedmým místem určitě spokojeni nejsou a na KHL do Vlastějovic jistě ještě něco natrénují.

    Vzhledem k celkovému hodnocení Podlipanské ligy, kde rozhodujícím faktorem je součet pěti nejlepších časů zaběhnutých běhěm celé sezony, nás dnešní výsledek nijak nepřiblížil k celkovému úspěchu v této soutěži. Nikam nás sice nepřiblížil, ale rozhodně potěšil. Lepší vstup do sezony, lepší první závod s novou mašinou a větší pohár už jsme si nemohli přát.

 

PS: Poděkování patří i Funclubu SDH Radovesnice, který se dostavil v celkovém počtu 6 kusů a nahrál videa v počtu 2 kusy.

   

Odkazy

  1. na výsledky mužů
  2. stránku soutěže v Horních Krutech Podlipanské ligy
  3. náš Facebook s videem

 

Sestava SDH Radovesnice I

koš: Marek Jandák, sání: Ondřej Zeman, mašina: Honza Nemčok, béčka: Honza Novák,

rozdělovač: Pavel Říha, proudy Honza Balon a Michal Rosůlek

 

 

rosi