9. kolo Podlipanské ligy - Ratenice

08.09.2014 21:36

V sobotu 6.9. roku 2014 se v Ratenicích uskutečnilo 9. kolo Podlipanské ligy. Při této příležitosti vyhlašují místní již od roku 2012 Memoriál Jaroslava Holoubka, kdy si družstvo s nejnižším součtem časů z obou kol "vypůjčí" na 1 rok velký putovní pohár. Jelikož u nás všichni čtou pozvánky na soutěže přinejlepším polovinou levého oka, o této dodatečné ceně jsme začli debatovat až v Avii cestou do Ratenic, kdy nás kvapně dojeli Měcholupáci se svým Ducatem, v němž na čestném místě vpředu uprostřed vysedával právě onen velký pohár ...

    Do Ratenic přijelo opět nebývalé množství dětí, tentokrát dokonce 28 týmů (a pak že porodnost neustále klesá) a proto se začátky soutěží žen a mužů o silněší hodinku zpozdily. Vzhledem k tomu, že v sobotu panovalo nefalšované letní počasí a občerstvení u hřiště vsází na lidové ceny, žádný výrazný dopad na psychiku soutežících ono malé zdržení nemělo. 

    Při neúčasti Dolních Měcholup v kategorii žen měla ostatní družstva děvčat konečně o co bojovat a bylo to na jejich výkonech znát. Velmi vyrovnaný souboj o prvenství pro sebe strhly ženy z Bulánky časem 20,60, které o pouhách 16 setin sekundy předstihly holky ze Zásmuk. Zásmukám krásně klapl první pokus (čas si bohužel nepamatuji) až na jedinou maličkost. Jak řekl hlavní rozhodčí soutěže Petr Polášek: "Na přívodním vedení po ukončení pokusu a jeho následném vytažení z kádě nezůstal nasazen koš." Takže když to řeknu po našem - nebyl koš, červená plácačka a v zápise Nko. Škoda, pokus to byl pěkný.

    Jak se již stává při našich účastech na Podlipanské lize pravidlem, opět jsme nastupovali v poslední trojce. Naopak jako první nastoupil náš největší soupeř - kluci z Měcholup. Zdálo se mi, že jim šla o něco později voda, možná nějaký zádrhel na savicích, ale nebudu soudit. A ještě k tomu prostřik na jednom proudu a výsledný čas 21,35 samozřejmě nevnesl do týmu z Měcholup žádnou radost. To Zásmukům se první pokus docela povedl a za čas 20,79 si odvezli z Ratenic pohárek za třetí místo. Bulánka také nijak nezářila, zaběhla sice vyrovnané časy 21,78 a 21,61, ale na své 19tky ze začátku sezony zdaleka nenavázala. Bídu prvního kola jsme po Nku Klučova a 26,03 Pňova vytrhli až my s druhou devatenáctkou sezony. 19,93 je sice na naše poměry hezký čas, ale mohlo být mnohem lépe, kdyby se Pavlovi nepomotaly ruce a páky na rozdělovači. Ve výsledné tabulce to vypadá jako prostřik pravého proudu, ale ten je v tom tentokrát nevinně. Při útoku Ratenic se Pavlovi nic nepomotalo a dopomohl domácích k času 20,97 a čtvrtému místu. 

    Doposud se pro nás závod vyvíjel nad očekávání dobře, měli jsme nejblíže k putovnímu poháru, stále žila teoretická naděje na stažení propastného manka mezi námi a Měcholupáky v celkové ligové tabulce a tím i šance na boj o první místo až do posledních kol. Po útoku Měcholup nastal obrat o 180°. Tentokrát šla voda z mašina zatraceně rychle, přesto však kluci hadice perfektně roztáhli téměř až k čáře nástřiku a ani tam tentokrát nezaváhali. A pak už zbylo jen tleskat, přitáhnout spadlou spodní čelist zpět k té horní a s nevěřícným kroucením hlavou akceptovat situaci, že i na Podlipanské lize, podobně jako předloni na té Kutnohorské, budeme zase "věčně druzí". Čas 19,12 je čas perfektní a myslím, že rekord ligy v kategorii mužů je naspadnutí.

    Nám ve druhém pokusu nějak nešla voda, možná špatně nabráno a s časem 20,34 jsme byli ještě moc rádi, že si Měcholupáci neodvezli putovní pohár zpět na sedadle svého vozu. Nicméně v disciplíně, která byla hodnocena v rámci Memoriálu Jaroslava Holoubka jsme uspěli a jsme rádi, že konečně bude podstavec nějakého putovního poháru zdobit i štítek s nápisem Radovesnice I, když už nám to v celkovém hodnocení ligy opět uniklo. Mimo putovního poháru jsme si z 9. kola 14. ročníku Podlipanské ligy odvezli i pohár za druhé místo. Materiál podstavce poháru z Ratenic byl tentokrát jednohlasně určen jako bílý mramor. Při této příležitosti děkujeme Lídě za informaci o poháru z Třebovle (tam to byl prý mramor černý), ušetřila nám spoustu nepěkných slov a nemalé prostředky za chemickou analýzu onoho materiálu :).

    Protože jedeme příští týden za kulturou, těšíme se na shledanou při rozlučce v Poříčanech a klukům z Měcholup gratulujeme k ovládnutí dalšího ročníku Podlipanské ligy.

 

Odkazy

  1. Podrobné výsledky
  2. Průběžné výsledky po 9. kole
  3. Podlipanský Facebook

 

Sestava SDH Radovesnice I

koš: Marek Jandák, sání: Ondřej Zeman, mašina: Honza Nemčok, béčka: Šimon Zeman a Honza Novák

rozdělovač: Pavel Říha, proudy Honza Balon a Michal Rosůlek

rosi