Florián Drahobudice

07.10.2014 07:10

Za dvěma potoky a kopci, za jednou objížďkou, za mlhou která se dala krájet, rozkládá se království bratra Koláře a jeho družiny - tedy obec Drahobudice. Jak se již stalo tradicí, koncem sportovního roku se tam koná formou boje o putovní sošku svatého Floriána (patrona hasičů) rozlučka se sezonou.
     Přestože se nám v Drahobudicích líbí, několik předchozích let jsme se nesešli. Vrcholem v nepřítomnosti členů našeho družstva byl loňský rok, kdy jsme se sešli dokonce jen ve čtyřech. Letos se stal zázrak a nás přijelo dokonce 7! Dokonce i v pátek na tréninku nás byl plný počet a tak se Markovi splnil sen uspořádat po prázdninách alespoň jeden smysluplný trenink. Sen o pořádném tréninku ho dohnal dokonce tak daleko, že někde v mlází za pergolou vyhrabal nástřikové terče a nainstaloval je místo dosavadních sklopných. A tak jsme si poprvé v sezoně vyzkoušeli potrénovat nástřiky. Hned od prvního pokusu bylo vidět, že my proudaři jsme byli celou dobu podceňováni neprávem. Nástřik terčů se totiž nezapomíná, stejně jako jízda na kole. A tak sme mohli, Marek především, odcházet z treninku spokojeni.

    Do Drahobudic tentokrát žádná silná návštěva nezavítala. V kategorii žen pouze domácí a zibohlavská děvčata, v kategorii mužů domácí, Zibohlavy, Jindice, Kšely, Štítary, Radovesnice, smíšené družstvo z Osnice a domácí stará garda. Soutěž tím pádem utíkala rychle a ve 4 hodiny bylo hotovo. Kategorii mužů rozběhli podle očekávání domácí, vybaveni dresy s nápisem Vícemistr KHL 2014. A zaběhli ho také podle očakávání. S časem 25,49 vedli až do závěrečného pokusu prvního kola. V něm si průběžné vítězství přetáhli na svou stranu o 13 setin sekundy (podle očekávání) v doplněné sestavě kluci ze Zibohlav. Kšely zradil nástřik terčů, který netrénují. Nás (jako pokaždé v Drahobudicích) zradila guma na platě. Předloni jsme dobíhal po kolenou k platu já, tentokrát Aznoh dojížděl nohama napřed. Při svém akrobatickém kousku si ale rozkopl spojky na béčka a tím pádem jsme mohli první pokus vyklusat. Jindice byly diskvalifikovány a na Štítarech je vidět, že netrénují.

    Ve druhých pokusech došlo k několika zlepšením. Tak zaprvé Drahobudice posunuly čas na 24,26 a už se viděli jak slaví v hasičárně společně se soškou Floriána. Kšelům se udělal na céčku takový uzel, že nezbývalo než útok vzdát. Aznoh, poučen z předchozího pokusu přibíhal k platu tentokrát tak pomalu, že sice neupadl a vše pozapojoval, ale zabralo mu to tolik času, že si Ondra se savicí v kádi ještě stihl prohlídnout výstavu historických motorek. Na to, že šla voda z mašiny za půl roku po výstřelu jsme z pokusu dokázali vytěžit maximum a s čase 26,59 jsme se po dlouhé době umístili v Drahobudicích na bedně. Ve druhých pokusech se zlepšila ještě stará garda, která se s průměrným věkem kolem 60 let a celkovým časem 36,59 umístila na celkovém 6. místě! Poslední, kdo se zlepšil byly ke zlosti domácích kluci ze Zibohlav. Časem 24,21 si i letos odvezli Floriána, tentokrát díky nepatrnému náskoku 5 setin sekundy. Hasičský sport je někdy opravdu krutý. Pořadí na bedně bylo tedy následující 1. Zibohlavy, 2. Drahobudice a 3. Radovesnice I.

    Parádní disciplínou pro nás však není útok samotný, nýbrž soutěž o nejlepšího snipera. Loni tuto disciplínu ovládl Aznoh, kterému jsme to poctivě celý den připomínali, což ho ale dvakrát netěšilo. Věřili jsme natolik, že jsme nasadili dokonce dvě dvojice. Po nástřiku 3,55 jsem se ujal na 10 sekund vedení, o které mě ve druhém pokusu připravil pravý kolega Honza. Liborovi Krejcarovi nezbylo nic jiného, než na naši adresu opět pronést onu otřepanou frázi "zřejmě slušeněj oddíl". Aznoh dnes neměl svůj den a na obhajobu vítězství letos nedosáhl. Přenechal tak alespoň jedno místo na bedně někomu jinému a to domácímu Romanu Šrankotovi (čas 3,77).

    Závodem v Drahobudicích jsme zakončili poměrně úspěšnou sezonu 2014, kdy její celkové ohodnocení a definitivní verdikt nad ní vzneseme až po rozlučce, kterou snad ještě někdy letos realizujeme.

    Příští týden nás čeká sjezd Vavřineckého potoka, který se kryje se slavnostním otevření "Kbelandy", nově opravené polní cesty spojující Radovesnice se Kbelem. 18. října nás ještě čeká ples Podlipanské ligy v Zásmukách a pak už konečně nastane ono hluché období, kdy nebude o víkendu do čeho píchnout, protože hasičina se v mrazu dělat nedá.

    rosi

 

Odkazy

  1. Fotil Zdeněk Vaněk

 

Sestava SDH Radovesnice I

koš: Marek Jandák, sání: Ondřej Zeman, mašina: Honza Nemčok, béčka: Šimon Zeman,

rozdělovač: Pavel Říha, proudy Honza Balon a Michal Rosůlek