Závěrečné kolo Podlipanské ligy a vůbec celá PL 2015

04.10.2015 12:16

Kluci si mě včera na Floriánu v Drahobudicíh jízlivě dobírali za to, že jsem za celých čtrnáct dní nebyl schopen napsat pár slov o posledních závodech Podlipanské ligy, které se uskutečnily v sobotu 19.9.2015 na Americe v Kostelci nad Černými lesy. Bude to znít jako otřepaná výmluva, ale já na to opravdu neměl čas :-D.

    Tak abych tyto jízlivé poznámky neposlouchal ještě na plese, který se mimochodem koná za dalších 14 dní - 17.10. v zásmucké sokolovně, rozhodl jsem se zapátrat v paměti a zkusit popsat, co se v Kostelci dělo. Vzhledem k tomu, že muži startovali v Kostelci jako první a měli tak od půl jedenácté dopoledne možnost takřka bez omezení ochutnávat položky nápojových lístků v místních stáncích a hospůdce, bude tím tento článek velice poznamenán.

    Ačkoli pořadatelé žádali na předchozích závodech mužská družstva o dochvilnost, stejně se nezačalo podle harmonogramu, protože být v 8 na place chlapům prostě nejde. I tak byla soutěž odběhána poměrně rychle. Co nás velice překvapilo, bylo rozlosování družstev rovnou na 3 základny. Kvůli tomuto časově úspornému kroku sice odpadly přesuny družstev mezi základnami, o regulérnosti pak můžeme vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je tak jediné, co s tím můžeme dělat. Zrovna v naší kategorii šlo na předních příčkách opravdu o hodně. Klučov, Horní Měcholupy a my jsme sice odbíhali ze stejné základny, průběžně druhé Zásmuky byly ovšem nasazeny na dráhu jinou. Naprosto chápu snahu zrychlit nekonečně dlouhé závody, příště bychom tuto možnost uvítali opět, ovšem s rozlosováním citlivějším k vývoji soutěže. Ale toto je jediná vítka pořadatelům, protože jinak soutěž probíhala naprosto hladce a bez komplikací. Klobouk dolů.

    Teď konkrétně k soutěži mužů. Začnu od těch suverénně nejlepších, kterými letos byli kluci z Horních Měcholup. Letos snad vyhráli vše, co vyhrát mohli. Odvezli si putovní pohár z Rostoklat i Ratenic, překonali 2x rekord ligy, zvítězili v pěti z 8 kol Podlipanské ligy a stali se již potřetí za sebou celkovými výtězi ročníku. Putovní pohár Podlipanské ligy tak definitivně doputoval a bude nutné vyrobit nový, jelikož ten stávající již měcholupští nemusí vracet. V Kostelci na pomalé umělé trávě jim k vítězství v 8. kole stačil čas 20,15.

    O celkové druhé místo však zuřil v Kostelci nelítostný boj. Ve svých rukou to měli před kosteleckou soutěží kluci ze Zásmuk, kteří mocným finišem v posledních kolech odmazávali vteřiny z celkového součtu jako na běžícím páse. Ovšem první pokus se jim moc nepovedl a časem 21,24 dali naději na druhé místo nejen nám, ale i Klučovu, který se v té době krčil v těsném závěsu na čtvrtém místě. My jsme šli na start nedlouho po Zásmukách, náš první útok byla mojí zásluhou učiněná katastrofa. Dobře rozběhnutý útok jsem zazdil při odhazování hadice, kdy jsem si nějak vyrazil půlspojku z ruky. V místě, kde jsem ji sebral a zapojil na proudnici, jsem už musel zůstat a zasáhnout terč se mi podařilo až v čase 22,07. Klučov byl rázem na tahu a vydařeným pokusem se klidně mohl vyhoupnout na celkově druhé místo v PL. Ani Klučovu se však první útok nepodařil podle představ, a tak po prvních pokusech bylo průběžné pořadí stále stejné: suverénní Horní Měcholupy, pak dlouho nic, poté Zásmuky, my a Klučov. Pěkný čas v prvních pokusech zaběhlo ještě Béčko Ovčár (20,96).

    O všem podstatném tedy rozhodovala až ta úplně poslední letošní serie pokusů. Zásmuky se druhým pokusem nezlepšily, a tak opět nabídly nám a Klučovu druhou celkovou pozici. My jsme ovšem hozenou rukavici nezvedli a nevýrazným pokusem s časem 20,53 (můj prostřik) jsme všechny trumfy přenechali Klučovu. Matematika byla neúprosná. Pokud zaběhne Klučov 19,80 a lépe, bude celkově druhý a my čtvrtí. Pokud zaběhne 20,20 a horší, dostane černého petra a skončí na čtvrtém místě. Pokus byl rozběhnut parádně, voda z mašiny šla brzy, ale naštěstí pro nás velmi pomalu, a když se časomíra přehoupla přes 20,20, trošku nesportovně jsme si zařvali radostí, že jsme nakonec alespoň to třetí místo uhájili, byť o odřená prsa korejské ženy. Rozuzlení tohoto ročníku přišlo až s úplně posledními pokusy, což je na jednu stranu infarktová záležitost, na druhou stranu reklama na tento nádherný sport, kde nic není předem jasné. Poměrně nečekaně se na kostelecké umělce blýskly v druhém pokusu Kšely, které si s časem 20,41 odvezly pohár za druhé místo v 8. kole PL. Jak jsem již psal, první byly Horní Měcholupy a poslední místo na bedně tak trošku zbylo na nás. Kdo v Kostelci vysloveně zklamal bylo Áčko Ovčár. Těm se povedl stejný majstrštyk jako nám na Bulánce, tedy 2x Nko.

    Jak jsem již poznamenal v úvodu, výsledné pozice v celkovém hodnocení bylo nutné probrat s půllitrovými kelímky v ruce, a tak se toho o průběhu souteží ostatních kategorií ode mne moc nedozvíte. Na závěr se sluší pogratulovat nejen vítězům, ale i těm poraženým, v naší kategorii to nejvíce odnesl právě Klučov. Těšíme se na příští sezonu, protože pokud vydrží forma kompletní špičce, ke které se klidně můžou přidat další týmy jako Horní Kruty, Kšely nebo Ovčáry, bude to příští rok velkolepá podívaná. Necháme se překvapit, kam až se bude Podlpanská liga ubírat co se sportovního hlediska týče. Co se týče organizace a realizace, je již teď liga na velmi vysoké úrovni.

    Na úplný závěr bych chtěl poděkovat lidem, kteří stojí za tou vysokou organizační úrovní seriálu Podlipanské ligy. Nebudu jmenovat, protože bych mohl na někoho zapomenout a to bych nerad. Ale ten, kdo pročítá tyto řádky jistě ví, kdo za tou zmíněnou organizací stojí.

 

Sestava SDH Radovesnice I

koš: Marek Jandák, sání: Ondřej Zeman, mašina: Honza Nemčok, béčka: Šimon Zeman

rozdělovač: Pavel Říha, proudy Honza Balon a Michal Rosůlek

nedílná součást týmu, na kterého se v Kostelci bohužel nedostalo: Honza Novák

 

Odkazy

  1. Podrobné výsledky Kostelec
  2. Celkové výsledky Podlipanské ligy 2015
  3. Podlipanský Facebook