5., 6. a 7. kolo Podlipanské ligy

06.09.2015 15:07

Vážení čtenáři,

omlouvám se Vám za dlouhou nečinnost co se týče zpráv z Podlipanské ligy. Konec prázdnin a začátek září byl však tolik nabitý různými akcemi a povinostmi, že nezbyl čas na jakékoli zpravodajství. Co se přihodilo v posledních třech kolech, bych se pokusil popsat, pokud si na něco ještě vůbec vzpomenu, v tomto souhrnném příspěvku.

Rostoklaty

Po sobotním ostrém tréninku u nás v Radovesnicích, aneb na Poháru starostky na dovolené/za výčepem, se hned v neděli konalo na Rostoklatském hřišti 5. kolo Podlipanské ligy. Rostoklatské závody jsou tradičně zpestřeny dodatečnými závody, probíhajícími vyřazovacím způsobem. Protože při těchto vložených závodech (jejich výsledek se do ligové tabulky nezapočítává) toho bylo k vidění mnohem více než v samotných ligových útocích, rozepíšu se spíše o nich.

    Rostoklatský rozstřel má svá specifická pravidla. Zaprvé je to velmi výrazně zkrácený čas na přípravu družstva na plato. 2,5 minuty, to opravdu není čas na žádné velké zaváhání při přípravě. Dalším specifikem byla možnost běžet bez přetlakového ventilu. To sice slibovalo rychlejší časy, zároveň však i nezvyklé chování hadic při útoku, problémy se stavěním prvního béčka pod mašinu a v neposlední řadě také jistou větší pravděpodobnost totální destrukce některé z hadic. Bylo však znát, že týmy dbají na kvalitu své výzbroje a žádná hadice to tentokrát neodnesla. Ve čtvrtfinále rozstřelu k nám byl nalosován tým kluků z Kostomlátek. Pro nás neznámý soupeř, kterému se ten den v Rostoklatech moc nevedlo. Plato jsme postavit stihli, hadice jsme roztáhli dobře, vodu jsme na proudech také měli rychleji, avšak ve větrném počasí nás zradil nástřik a tak jsme z rozstřelů byli velmi rychle venku. Náš přemožitel, kluci z Kostomlátek, tam však v semifinále poslali krásnou 18tku a tak se dostali až do finále, kdy košař nevydržel tíhu okamžiku a tak si putovní pohár z Rostoklat odvezli domů kluci z Horních Měcholup.

    Samotné ligové pokusy byly narozdíl od našeho sobotního rozběhávání bída a utrpení. A to nejen z naší strany, ale i v podání Horních Měcholup. Jediní, kterým se podařilo zaběhnout velmi dobrý čas byly Zásmuky (19,37), pod dvacítku se vměstnal poté jen Klučov (19,81). Měcholupáci zapisovali na třetím místě 20,46 a my si odvezli naše "oblíbené" čtvrté místo za 20,61. Nutno tedy podotknout, že vítr ten den na časech poměrně výrazně podepsal.

 

Sestava SDH Radovesnice I

koš: Marek Jandák, sání: Honza Novák, mašina: Ondřej Zeman, béčka: Šimon Zeman

rozdělovač: Honza Nemčok, proudy Honza Balon a Michal Rosůlek


Třebovle

Dalším mým restem jsou závody v Třebovli.

Ty se konaly poslední prázdninovou sobotu taktéž na místním fotbalovém hřišti. Na těchto závodech nás poněkud nemile přakvapilo, že závody mužů se běhaly pouze na jedno plato, přestože 2 plata a jedny terče zůstaly na ploše stát bez využití. Chápu, že cílem pořadatelů je vysoký obrat ve výčepu a v kuchyni, ale při účasti 13 ti družstev se tak mužská soutěž protáhla přes 3 hodinky, což bylo celkem zbytečné. Ale bylo hezky, závodit bylo o co, padaly dobré časy, tak se to dalo přežít ;).

    Jak jsem již napsal, padaly velmi dobré časy. Tak především Horní Měcholupy opět posunuly hranici ligového rekordu v mužské kategorii. Tentokrát hodnotu pěkně zaokrouhlili na 18,50 nejspíše proto, aby se dobře a dlouho pamatovala. Proudaři Měcholup však nebyli jediní, kdo dokázal zastavit časomíru na takto nízké hodnotě. Nejlepšího času vůbec, dosáhl levý proudař Zásmuk, který zastavil čas svého terče na hodnotě 18,23. Naneštěstí pro Zásmuky, jeho kolega po pravici měl nějaký problém, protože stopky zastavil až o 1,3 vteřiny déle. I tak to byl pro Zásmuky velmi dobrý čas. 19,59 by jim na mnoha letošních soutěžích stačilo minimálně na bednu, někdy i na jasné vítězství. Ne tak v Třebovli.

   Do Třebovle si totiž letos odskočili z KHL kluci ze Zibohlav. Kluci jsou z nástřikových terčů zvyklí dotahovat velmi blízko k čáře a to je dnes jistě stálo lepší umístění. Čas 19,38 je i tak velmi dobrý. Stačil však jen na čtvrté místo. Nemůžu si zde odpustit jednu historickou statistickou vložku. Bylo to takřka po 10 letech co se v tomto složení věnujeme hasičskému sportu vůbec POPRVÉ, co jsme v regulérním závodě Zibohlaváky porazili. Na Kolínském a Kutnohorské okrese už jsme za tu dobu alespoň jednou porazili snad každého, jen Zibohlavy nikdy. Takže když jsme na místě viděli jejich zeleného Transita, obávali jsme se, že brambora zase bude naše. Naštěstí každá serie jednou končí, takže jsme si aspoň v Třebovli šáhli na pohár.

    O tom, na jaký pohár si šáhneme rozhodovala pouhopouhí 1 setina sekundy. Klučov v parádně zaběhnutém prvním útoku sestříkl pomalejší terč v čase 19,34. My jsme v prvním útoku zaváhali. Abych byl přesný, zaváhal jsem já, kdy mi voda z rozdělovače stáhla tolik metrů céčka, že jsem v plné rychlosti neudržel proudnici, která se zasekla asi 10 metrů od terčů a dál by nechtěla ani kdybych jí prosil. Druhý pokus Klučova byl ještě rychlejší než ten první, naštěstí pro nás levý proudař zápasil s proudnicí a nenapodobli kolegu, který svým čase 18,50 atakoval nový rekord ligy. My jsme zaběhli druhý pokus jako přes kopírák tomu prvnímu, já jsem si dal tenrokrát bacha na krátké vedení a časem 19,33 jsme se dostali před Klučov o tu jež zmiňvoanou 1 setinu.

    Tento souboj o druhé místo byl však jen pro diváky přítomné v Třebovli. V celkovém hodnocení tato setinka nejspíš nebude hrát významnou roli. Ikdyž ...

 

Sestava SDH Radovesnice I

koš: Petr Vanc (Horní Měcholupy), sání: Ondřej Zeman, mašina: Honza Nemčok, béčka: Honza Novák

rozdělovač: Pavel Říha, proudy Honza Balon a Michal Rosůlek

 

Ratenice

 

Do Ratenic jsem přijeli obhajovat vítězství v Memoriálu Jaroslava Holoubka, v němž je putovní pohár udělován družstvu s nejnižším součtem časů z obou ligových pokusů. "Přijeli obhajovat" je však v našem podání spíše prázdná fráze, protože podle toho, jak se v posledních závodech dařilo nám v porovnání se soupeři, byla reálná šance na obhajobu velmi malá.

    Jak si můžete povšimnout, v žádném ligovém kole jsme neběželi ve stejné sestavě, stejně jako v Třebovli jsme i v Ratenicicíh museli na place sehnat někoho na záskok, protože nás přijelo pouze 6. A navíc bez tréninků se na dobré časy útočí dost blbě ...  Přestože Ratenické kolo bylo velice důležitým článkem celkové ligové skládačky, v kategorii mužů závodilo pouze 8 ligových družstev, smíšený Kostelec + hosté z Pňova, kteří přijeli osobně propagovat Poslední sání, závody, konající se tradičně koncem září právě v Pňově.

    Ze špičky tabulky se zúčastnili všichni a tak i v Ratenicích byly k vidění velmi rychlé útoky. Suverénně nejlepšími byly toho dne Zásmuky. V prvím pokuse zaznamenaly čas 19,03 a tím se hned stali adepty na velmi slušný výsledek a putovní pohár. Jenže ve druhém pokusu to vypadalo na špatné nabrání a kuckající mašina dotlačila vodu nakonec až někdy kolem 22. vteřiny. Čas 19,03 ale skutečně stačil na první místo v rámci Podlipanské ligy. Jako druzí skončili kluci z Horních Měcholup, kteří s časem 19,36 z prvního a zajišťovákem z druhého pokusu opět po roce odváželi na přední sedačce jejich Transita ratenický putovní pohár. Třetí místo patřilo Klučovu, opět časem z prvního pokusu 19,79. My jsme prvním pokusem dosáhli času 20,80. Nevíme proč byl takhle pomalý, žádnou chybu nikdo neudělal, ale prostě rychleji to asi nešlo. Druhým pokusem jsme se sice dostali pod dvacítku, ale tentokrát jen velmi těsně. Ani ne tak další čtvrté místo, jako čas 19,94 je pro nás velké zklamání. Díky rychlosti soupeřů, zejména Klučova a Zásmuk (Měcholupy ani nezmiňuji, ty už měli vítězství jisté po závodech v Kšelech :D) a našemu lajdáctví jsme totiž před posledním závodem krásně zamotali celkové hodnocení. Rozestup mezi 2. a 4. místem je v současnosti pouhé 1,05 vteřiny.

    V Kostelci bude 19.9. opravdu o co bojovat. Tak naviděnou!

 

PS: děkujeme Petrovi a Liborovi za výpomoc

 

Sestava SDH Radovesnice I

koš: Marek Jandák, sání: Honza Novák, mašina: Honza Nemčok, béčka: Šimon Zeman

rozdělovač: Libor Skala (Zásmuky), proudy Honza Balon a Michal Rosůlek

 

Odkazy

  1. Podrobné výsledky Rostoklaty
  2. Podrobné výsledky Třebovle
  3. Podrobné výsledky Ratenice
  4. Průběžné výsledky Podlipanské ligy 2015
  5. Podlipanský Facebook

 

Video z Třebovle

 

rosi