Drahobudický Florián aneb (skoro)loučení se sezonou

06.10.2013 19:19

Před třemi lety uspořádali hasiči z Drahobudic rozlučkovou soutěž se sezonou v dosti atypickém termínu - první říjnový víkend. Nutno však říci, že ani jeden ročník Putovního drahobudického Floriána (nebo jak se vlastně tako soutěž správně jmenuje) nebyl počasím nijak negativně poznamenán a až na tradiční ranní jinovatku bylo vždy slunečné počasí. A nejinak tomu bylo i letos.

    Letošní soutěžní sezona byla poznamenána červnovými povodněmi a proto nebyl Florián pro nás všechny zakončení sezony, jako tomu bylo doposud, nýbrž jen provětrání materiálu před posledním kolem KHL, které se koná za týden v Zibohlavech. Doufejme že si v Zibohlavech objednají přinejhorším stejné počasí jaké panovalo v Drahobudicích.

    V sobotu se v Drahobudicích ve výceúčelovém areálu na jednoúčelovém trávníku sešlo 8 mužských družstev a pouze jedno ženské. Po tradičním úvodním slovu Romana Koláře dostala mikrofon do rukou osoba ze všech přítomných nejpovolanější - Libor Krejcar. Ten si již tradičně nevozí do Drahobudic svůj Malešov, ale vždy si přijede užít babího léta s ostatními soutěžícími týmy.

    Na start se první postavili domácí (na první pokus v úplné sestavě) a na Zibohlavské plexisklové nástřikové terče vyšvihly 23,92. Tahle po ránu (soutěž začínala v 10) velmi dobrý čas. Červenému Hrádku se, podle komentáře Libora Krejcara, snad po několika letech nepovedlo natočit koš a časem 33,85 se mezi elitu po prvním kole nezařadili. Třetí šli kluci z Poříčan. U nás neznýmý tým závodící v Podlipanské lize trochu bojoval s nástřikovými terči a časem 31,17 byli 3. nejrychlejší v sérii prvních pokusů.

    Zibohlavy na béčkách s drahobudickým Mirkem Hokynářem zaběhli jejich horší standard 24,98 a nutno říci, že půjčený béčkař měl při pokusu hodně namále. Pátým týmem v pořadí byly Radějovice. Ani jim se prní pokus vůbec nepovedl a časem 53,30 si zajistili první startovní pozici ve 2. kole závodů, v němž se běželo v otočeném pořadí podle výsledků prvního kola. Ani Jindicím se nepovedlo v prvním kole natočit koš napoprvé a čas 44,31 také nepatří do jejich síně slávy. Štítary sice minulý týden v Radovesnicích trénovali, ale stále se měnící tým nedokázal dnes zaběhnout výkon, se kterým by mohli být spokojeni. V prvním kole 51,14 a druhá startovní pozice ve druhém kole.

    Náš první pokus včerejšího dne byl spíše parodií na požární útok než požádní útok. Na jednom proudu strojník, druhý proudař zraněný, na rozdělovači zraněný košař, na béčkách lesní manekýn. Bylo nás tak málo, že jsme museli na stroj naverbovat Zdeňka Vaňka ze Zibohlav. Nutno říct, že přestože běžel s naším materiálem, který je v porovnání se zibohlavským náčiním nesrovnatelný, byl jediný, kdo v prvním ani druhém pokusu nic nezkazil. Tímto bychom mu chtěli ještě jednou poděkovat. Koš napodruhé, vzduch v hadicích, nezahřátá mašina a čas 50,14 - nic čímbychom se chtěli chlubit. 

 

    Ve druhém kole se podle předpokladů úplně promíchalo pořadí. Radějovice se zlepšily - 41,51 a celem sedmé místo. Štítary se o moc nezlepšily a časem 50,11 si odvezli diplom za osmičku. My jsme se zlepšili, přestože nám béčkař odjel běhat s nějakou tábornickou vlajkou kamsi do vavřineckých lesů a my si museli půjčit dalšího člena do týmu - domácího Jirku Ontla. Ten měl dnes napilno, protože narážel domácím, Jindicím a v druhém pokusu i nám. Mimo to ještě stíhal zbavovat okolí základny přebyteční vody a byl na place hodně vidět. Sice jsme nic extra nezkazili, v této sestavě jsme asi na lepší čas neměli a časem 27,66 jsme brali atypicky 5. místo. Jindicím se tentokráte povedl koš a čase m 24,83 chvíli drželi druhou pozici, celkově brali pohár za třetí místo. Červený Hrádek také nic nepokazil a časem 24,98 nás vystřídali na naší oblíbené čtvrté pozici. Poříčany zaběhli téměř totožný útok jako v prvním kole a za nejmenší rozptyl výsledných časů z obou kol si odvezli speciální cenu a 5ti litrový soudek piva. Dobrá tatktika a 6. místo. Zibohlavy v čistém útoku zaběhli 22,80 a hodili domácím rukavici.

    Těm však odjel na svatbu jeden z proudařů a proto si půjčili Jardu Vaňka ze Zibohlav. Ten tak běžel 2 útoky hned po sobě a možná i proto trošku zaostal za Tomášem Midlochem, který zastavil časomíru na svém proudu v bezkonkurenčním čase 22,19. Výsledný čas 22,85 odsunul domácí na druhou pozici a putovní pohár si odvezli kluci do Zibohlav.

    Děvčata dnes přijela pouze z Poříčan a tak si odvezla pohár bez boje.

 

    Tradiční drahobudická doplňková disciplína byla vyvrcholením dne. Honza Nemčok, náš strojník na proudu, vypálil všem kovaným sniperům rybník a odvezl si po loňském 3. místě sošku za nejlepšího snipera. Naplnit 10 litrový terč za 3,07 vteřiny ... s tím se asi člověk rodí. Takže Honzovi děkujeme, protože bez něj bychom do hasičárny nepřivezli vůbec nic.

 

Sestava SDH Radovesnice I (v takové jsme nikdy neběželi a asi už nikdy nepoběžíme :D)

koš: David Louman, sání: Šimon Zeman/Jirka Ontl (Drahobudice), mašina: Zdeněk Vaněk (Zibohlavy), béčka: Honza Novák/Šimon Zeman,

rozdělovač: Marek Jandák, proudy Honza Nemčok a Michal Rosůlek (za lomítkem 2. útok)

rosi