Osmé kolo KHL - Zibohlavy

13.10.2013 22:39

Kapitola 8. - konečně finále.

Tak by mohl znít podtitul včerejších závodů v Zibohlavech, které byly nejen vyvrcholením Kutnohorské hasičské ligy, ale i celé hasičské sezony 2013. Vlivem červnových povodní se letošní soutěžní kalendář natáhl do nečekaných šířek, ale počasí se na podzim chovalo lépe než na začátku léta a proto sekery ani nemrznoucí směs do kádě nebylo třeba.

    Předem bych chtěl poznamenat, že jsem si v zápalu slovního poštuchování a hecování s členy drahobudického týmu zapomněl vyfotit výsledkovku a přestože jsem se následných oslav zúčastnil pouze symbolicky, budu rád, když dám dohromady pořadí v závodě a celkovou bednu, natož pak časy jednotlivých družstev. Na výsledky a přesnější komentář si budete muset počkat na nejnovější vydání novodvorského elektronického věstníku.

    Na posledním kole KHL se pořadí týmů nikdy nelosuje a nastupuje se v opačném pořadí celkového průběžného umístění v tabulce KHL. První tedy nešli na start domácí, nýbrž Církvice. Ti měli celkem dobře rozeběhnutý útok, ale bojovali s nástřiky. Je to na Zibohlavský areál poněkud nezvyklé, ale dneska se na proudech tolik nedařilo. Bezchybné proudaře, respektive proudařky měl snad jen Úmonín. Suchdol ani Konárovice vůbec nepřijeli a tak hned za Církvicí vyběhly Kořenice. Těm se letos, a vlastně i loni, vůbec nedařilo, ty tam jsou časy, kdy nás kořeňáci jezdili do Radovesnic porážet. Myslím, že celkově letos skončili devátí, přestože na jeden závod vůbec nedorazili. Na 10 místo celkově odsunuly Kořenice Malešov, který nastoupil hned po nich. Libor Krejcar naštěstí bere sport sportovně, a tak ani není z výkonů svého týmu nijak rozpačitý ani podrážděný. Moderování mu jde dobře, evidentně ho i baví, což mimochodem potvrdil i v Zibohlavech.

    Z týmů Nových Dvorů, Jindic, Vlastějovic a Červeního Hrádku se útok čistě nepodařil nikomu. Přes Liborův mikrofon se k nám doneslo, že Vlastějovice zapojují rozdělovač opačně než ostatní týmy. Prý směrem ke startovní čáře mají natažené "Béčko" a proudy zapojují až jako druhé. Evidentně to nemají moc vychytané, protože rozdělovač vyběhl jen s jedním zapojeným céčkem. Co však ale předvel na značce pro rozdělovač za koncert se spojkama a kohoutama rozdělovače, to si zasloužilo na místě ovace i znalecké poplácání po ramenou. Vše se mu podařilo zapojit za 2 setiny 12. Jindicím přemotivovaný košař nezatočil dobře koš a po schlazení se v kádi musel znovu nad hladinu a koš podle pravidel natočit "na vzduchu". Stejnou chybu vyrobil i v prvním kole na soutěži v Drahobudicích. V předchozí verzi komentáře jsem nepravdivě napsal, že se nikdo z těchto týmů nedostal pod 30 s, což není pravda. Pod třicítku se dostaly Nové Dvory (29,24s a 3. místo v Zibohlavech) a Červený Hrádek (29,30s - 4. místo v 8. kole i celkově)

    My jsme šli do závodu s tím, že pokud nám neseže materiál, neměli bychom přijít o celkové třetí místo. Na to, že jsme měsíc neběželi v této sestavě a navíc jsme ani pořádně netrénovali, se nám útok nezvykle vydařil. Jen škoda lehce stávkující mašiny (kde je problém, těžko říct) ale čas 27,27 s na včerejší poměry nebyl špatný. Po nás šli Drahobudice, které si i přes jedno "Nko" dokázaly před posledním kolem vypracovat 10 bodový náskok a téměř nemohly být ze stříbrné pozice sesaneny. Téměř. Drahobudice požární útok umějí, o tom žádná, ale poslední kola, to není jejich silní parketa. Před dvěma lety jsme se díky závadě na drahobudickém materiálu dostali jako slepí k houslím na 2. místo KHL a letos jsme k tomu neměli opět moc daleko. Pomalá béčka, zamotané céčko kolem rozdělovače a krátký pravý proud a neštěstí pro Drahobudice bylo na světě. Čas 31,86 byl hodně špatný.

    Domácí Zibohlavy však doma zaběhli třiadvacítku, konkrétně 23,71 s,  takže nám všem zase utekli a suveréně si dokráčeli pro další rok v lize bez porážky. To však mělo za následek, že rozdíl mezi námi a Drahobudicemi činil přesně oněh již jednou zmiňovaných 10 bodů. Abych řekl pravdu, my o tom ani nevěděli, jen nejistě pokukující a nervozní drahobudičáci shrocení nad kalkulačkou nám prozradili o co vlastně běží. Rovnost bodů na konci sezony na 2. místě ... to je také docela unikum. V tomto případě dále rozhoduje větší počet lepších umístění. Ani my, ani Drahobidice nemají na svém kontě žádné vítězství. Druhá místa máme na kontě oba týmy dvě. Rozhodovala tedy třetí místa. Čtyřem drahobudickým třetím místům jsme my nemohli konkurovat. Naše bramborové medaile, o kterých zde celý rok píšu nás nakonec stály celkové 2. místo. Škoda.

    Musíme však objektivně uznat, že na Drahobudice, a tím spíše i Zibohlavy, byly celý rok lepší. Nebýt drahobudické prasklé hadice na prvním kole v Horce, tak včera nebylo vesměs o co hrát. Ale soutěž má být napínavá a tím lépe, že letos byla zajímavá až do samého konce.

    Nezbývá než pogratulovat vítězům, uznat čest poraženým a těšit se na jaře na další, nové souboje v rámci Kutnohorské hasičské ligy.

 

Sestava SDH Radovesnice I (opět/konečně klasická)

koš: Marek Jandák, sání: Šimon Zeman, mašina: Honza Nemčok, béčka: Honza Novák,

rozdělovač: Pavel Říha, proudy Honza Balon a Michal Rosůlek

 

Výsledky zde, fotky Jardy Duška tady, naše fotky ... možná někdy časem, kdo ví.

rosi