1. kolo Podlipanské ligy 2015 - Horní Kruty

03.05.2015 19:56

Stejně jako předchozí dva ročníky Podlipanské ligy, tak i ten letošní začal o prvním květnovém víkendu na fotbalovém hřišti v Horních Krutech. Počasí se letos v porovnání s rokem loňským chovalo velmi mravně a pivo bylo za ceny přívětivé, takže nám v Krutech pěkně uběhlo celé odpoledne. Protože do Horních Krut přijelo dětí jako smetí, soutěže dospělých a dorostů začínaly zhruba s hodinovým zpožděním, ale vzhledem k již zmíněnému přejícímu počasí to čekání nebylo nijak dramatické.

    Mnohem dramatičtější však byly přípravy na první útok, protože nám pořadatelé, možná jako trest za pozdní přihlášení na soutěž, určili startovní číslo jedna. Takovéto rychlé starty nám nikdy moc nešly, ale podařilo se nám sehnat včas všechny hadice a dokonce jsme ani neměli výrazný problém se zkráceným časovým limitem na postavení základny. Hned prvním útokem, provedeným tak nějak v klidu a úsporně, bez jakýchkoli problémů se nám podařilo nastavit laťku soutěže mužů poměrně vysoko. Náš soutěžní osobák 19,59 nás velice potěšil. Potěšil dokonce i našeho náčelníka Romana Havíře, který oželel sobotní odpolední siestu a vydal se s námi snad po dvou letech na soutěž. Hned po několika dalších útocích jsme však mohli o průběžné vedení přijít, neboť Klučovu se podařilo jedním proudem zastavit časomíru na hodnotě 19,29. Naštěstí pro nás, druhý klučovský proudař nezvládl udržet hadici v přímém směru a díky jeho prostřiku jsem stále okupovali první pozici. První pozici jsme okupovali i po skončení prvních pokusů, protože většině družstev se někde něco pokazilo. Jediným týmem, který téměř nic nepokazil, byly Horní Měcholupy. Protože u nás byli kluci z Měcholup na jaře párkrát trénovat, věděli jsme, že nás můžou, i přes náš rekordní čas, v klidu porazit. I v jejich případě však došlo půlsekundovému prostřiku na jednom z terčů (19,36 a 19,78) a to nás, alespoň co se prvního kola týče, zachránilo.

    Ve druhých pokusech se trochu míchalo pořadím startujících družstev, neboť mnoho závodníků by nestihlo včas dorazit na fotbal. My jsme odběhli opět slušný útok, avšak čas 20,16 pro nás nic neřešil. Druhý pokus se po Nku z prvního kola povedl klukům z Jindic a čas 20,44 jim vynesl místo na bedně. Nás už o bednu nikdo nepřipravil. O co jsme však přišli po druhém pokusu chlapců z Měcholup byl vítr z plachet, řeč a naděje na vyrovnanou bitvu o průběžné vedení v seriálu Podlipanské ligy. Časem 18,98 z druhého kola měcholupáci dokoce atakovali absolutní rekord ligy, který má prozatím hodnotu 18,94. Že byl pokus proveden opravdu na krev bylo vidět už na platě, kde o sebe spojky cvakaly "ostošest". Přestože se jim nepodařilo hadice roztáhnout úplně ideálně, vodu na proudech měli pekelně rychle. A co se proudařů týče, jejich synchronizované sestřelení terčů (oba shodný čas) jim můžou ostatní proudaři jen tiše závidět ... 

    Jak jsem již psal, hned po prvním kole si Horní Měcholupy vypracovaly v průběžním vedení obrovský náskok, který bude při jejich aktuální formě jen velmi těžko stáhnutelný. Ale abych nemaloval čerta na zeď hned po prvním kole, uvidíme, co přinesou za týden závody konané v Kšelech.

   

    V první verzi článku jsem zde měl napsánu poznámku o nedotaženém vedení k čáře nástřiku. Měl jsem zato, že vedení je nutné dotáhnou na vzdálenost méně než 5 metrů od čáry nástřiku. Dnes (pondělí) jsem si přečetl stanovy Podlipanské ligy 2015 a žádné takové pravidlo jsem v nich nenašel. Takže se za svou chybu omlouvám, sám teď momentálně nevím k jaké soutěži se ono pravidlo vztahovalo, ale k Podlipanské lize to pravděpodobně nebylo. Pro úplnost původní odstavec zde ponechán drobnějším písmem, aby bylo zřejmé, za co se omlouvám. Ostatně nedotažená vedení můžou zůstat tématem k případné diskuzi na schůzce k pravidlům na příští rok.

 

Ještě si neodpustím jednu poznámku. Protože jsem přijeli mezi posledními, zbylo na nás místo až téměř na úrovni terčů, odkud jsme možnost pozorovat jeden velmi rozšířený nešvar a tím je nedotažené vedení do vzdálenosti minimálně 5 metrů od čáry nástřiku. Nechci na nikoho házet špínu takto přes "media", ani já sám nemám z druhého pokusu, kdy jsem terč schazoval z velké dálky, svědomí úplně čisté, ale podle nejen mého názoru by se toto pravidlo mělo dodržovat stejně, jako všechna pravidla ostatní. Na každých závodech jsme svědky zvednutí červeného praporku především kvůli nesešroubovanému přívodnímu vedení, ale ještě na žádných závodech jsem nezaznamenal neplatný pokus z důvodu nedotaženého vedení. Chápu, že rozhodčí u terčů nemá čas na přeměřování vzdálenosti závodníka od čáry po každém pokusu, ale například dvě značky, podobné těm, kterými si vytyčujeme tratě, by jako orientační body dobře posloužily.

 

 

 

Odkazy

  1. Podrobné výsledky
  2. Průběžné výsledky po 1. kole
  3. Podlipanský Facebook

 

Sestava SDH Radovesnice I

koš: Marek Jandák, sání: Ondřej Zeman, mašina: Honza Nemčok, béčka: Šimon Zeman a Honza Novák

rozdělovač: Pavel Říha, proudy Honza Balon a Michal Rosůlek

rosi